Wat eet je voor, tijdens en na een wedstrijd (of training)?

Om tijdens een wedstrijd (maar ook in training) goed te kunnen zwemmen is het van belang dat je voldoende brandstof (energie) hebt. Zonder brandstof kun je niet zwemmen! Een auto staat immers ook stil als deze geen brandstof (benzine) heeft.

Maar wat is nu goed om te eten zodat je voldoende brandstof hebt?

Voor een wedstrijd:

In de ochtend, kun je het best een flinke maaltijd eten. Chocolade producten (chocolade hagelslag, chocolade pasta) en pindakaas zijn erg vet en blijven erg lang in de maag, dit is tijdens het zwemmen niet handig (je kunt last krijgen van je maag).

Wat kun je eten en drinken:

    -Boterhammen met zoetbeleg zoals jam of vruchtenhagelslag (geen chocolade)

    -Krentenbol

    -Een bord pasta, spaghetti of nasi

    -Water, een klein beetje siroop of een isotone sportdrank minimaal 500ml (een flesje)

In de auto onderweg naar een wedstrijd kun je bijvoorbeeld nog een boterham een eierkoek of een krentenbol eten. Daarnaast is het goed om onderweg ook te drinken, dit kan water zijn of een isotone sportdrank, het liefst een flesje of een bidon opdrinken.

Een isotone sportdrank heeft 6-8 kh per 100ml, dit kun je zien op de verpakking, bijvoorbeeld Aquarius, je kan ook zelf drinken maken met water en een kleine beetje siroop.

Tijdens een wedstrijd:

Tijdens een wedstrijd is het belangrijk dat je goed drinkt, het is vaak warm in een zwembad waardoor je meer vocht verliest dan normaal. Heb je dorst tijdens een wedstrijd? Dan ben je te laat met drinken! Drink ook nu weer een isotone sportdrank, minimaal een flesje, het liefst meer, ieder keer kleine slokjes om een klotsende buik te voorkomen.

Na het inzwemmen is het goed om iets te eten, mits je niet direct naar de start moet. Je brandstof weer aanvullen, dit kan op verschillende manieren, probeer uit wat voor jou het fijnst werkt.

Wat kun je eten:

   -Eierkoek

   -Plakje ontbijtkoek

   -Banaan

   -Liga

   -Sultana

   -Energiereep of meuslireep

   -Krentenbol

   -Witte boterham met jam

Wat niet!

   -Chocola

   -Chips

Dit zijn vette producten en blijven erg lang in de maag, daarnaast zit er weinig energie in die je lichaam tijdens het zwemmen kan gebruiken. Het kan je prestatie verminderen.

Na een wedstrijd of training:

Na een wedstrijd of training heb je eten en drinken nodig zodat je spieren weer kunnen herstellen, je hebt immers net een zware inspanning geleverd. Eet je niks dan kunnen je spieren minder makkelijk herstellen en heb je eerder kans op blessures!!

Drink voornamelijk water of een isotone sportdrank.

Kies voor iets met eiwitten, zoals:

   -Schaaltje kwark met een banaan of ander fruit

   -Schaaltje kwark met wat muesli muesli

   -Schaaltje Skyr

   -Gekookt / gebakken ei met wat groente

   -Een boterham met magere vleeswaren en een glas halfvolle melk of karnemelk.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Petra Castricum via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of kijk op dietistpetra.nl

Volg ook de Instagram pagina: instagram.com/petradietist

Petra is diëtist. De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar is er geen eigen risico en is advies kosteloos.

 


Laatst aangepast op donderdag, 02 december 2021 21:51
 
© 2024 Barracuda
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.